joi, 15 mai 2014

"In the mood for Prokofiev" sau invitatie la simtit frumos

joi, mai 15, 2014 Scris de Cristina , Niciun comentariu
     Pe violonistul Alexandru Tomescu l-am vazut jucandu-se cu Stradivariusul la Sala Radio, in Bucuresti, sub bagheta dirijorului Gerd Schaller. Si a fost o seara armonioasa, la mijlocul lui noiembrie 2012. Nimic deosebit, ca doar capitala musteste de evenimente culturale, de care sa te tot bucuri.
     Bucuria este, insa, mult mai mare cand nu mai locuiesti in Bucuresti si afli ca se intampla evenimente si in universul tau, cand traiesti senzatia ca in provincie activitatile culturale se subtiaza, intocmai stratului de ozon. Mai mult decat o impresie, simti realitatea pe plictiseala ta!

     Vestile bune vin d-abia acum: Turneul Stradivarius, ajuns anul acesta la cea de-a saptea editie, completeaza initiativa muzicianului Alexandru Tomescu de a diversifica peisajul manifestarilor artistice autohtone, de aceasta data pe muzica lui Serghei Prokofiev. Incepand cu 18 mai, sunt bifate urmatoarele orase:

Târgu Mureş – 18 mai – Palatul Culturii
Bistriţa – 20 mai – Sinagoga
Cluj-Napoca – 21 mai – Casa Studenţilor
Timişoara – 25 mai – Filarmonica „Banatul”
Oradea – 27 mai – Filarmonica Oradea
Hunedoara – 29 mai – Castelul Corvinilor
Sibiu – 30 mai – Filarmonica Sibiu
Piteşti – 2 iunie – Casa de Cultură a Sindicatelor
Craiova – 4 iunie – Filarmonica „Oltenia”
Bacău – 7 iunie – Filarmonica Bacău
Iaşi – 9 iunie – Universitatea de Muzică
Bucureşti – 11 iunie – Sala Radio

     Invitatul romanului este pianistul rus Eduard Kunz, o prezenta obisnuita a concertelor sustinute de BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia sau Orchestra Nationala Rusa.
     E drept ca muzica clasica este mai putin cunoscuta publicului, dar cum sa nu vrei sa fii prezent la recital, cand in jurul acestuia graviteaza asemenea nume cu rezonanta si artisti a caror colaborari anterioare au avut ecouri extraordinare? In plus, Turneul National Stradivarius, inceput in 2007, cand Tomescu si-a castigat dreptului de a canta pe vioara Stradivarius- Elder- Voicu, are si o componenta de responsalizare sociala, continuand seria de actiuni caritabile care dubleaza farmecul momentelor muzicale (Asociatia Nevazatorilor din Romania -2009, protezarea copiilor hipoacuzici -2010, achizitia de echipamente medicale pentru spitalul de copii Marie Curie -2012, sprijinirea copiilor abandonati- 2013). Anul acesta, turneul este un proiect dedicat Fundatiei Hope and Homes for Children Romania, mobilizand strangerea de fonduri.
     Personal, d-abia astept evenimentul si cred cu tarie ca va fi o seara frumoasa, de gala! O seara in care sa te incerce pasiuni noi sau vechi, sa uiti de problemele cotidiene,sa vibrezi in ritmul viorii. Sa te lasi purtat de caldura pianului, sa visezi cu ochii deschisi. Cu alte cuvinte, sa simti frumos!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu