marți, 27 noiembrie 2012

"Cele 50 de vicii ale Domnului Grey" și nimic despre doamna R

marți, noiembrie 27, 2012 Scris de Cristina Niciun comentariu

     Romanul cu numele din titlu îmi ocupa spațiul și asa redus al dulapului de cămin, ticsit cu alte cărți cu pagini la fel de multe, dar cu terminologii de specialitate, din vară, dar nu m-am grăbit să sar la rândurile lui, din motive variate. Primul, lipsa de timp. Apoi, lipsa de disponibilitate sufletească și mai ales absoluta senzație că de la Bruckner și Miller încoace sunt mai greu de impresionat pe panta aceasta alunecoasă a literaturii erotice.
     Iar acum, într-un exces de vinovăție de timp liber, am zis să-i dau o șansă. Și m-am apucat, cu o curiozitate care nu s-a lăsat ațâțată de descrierile lubrice ale momentelor incinse. Și sunt ceva, având în vedere cele 611 pagini ale ediției.
  
     Pretextul de la care pleacă povestea e neconvingător, iar relatarea la persoana 1, prin ochii Anastasiei Steele nu aduce artificii atrăgătoare de structură. Ea este o tânără virgina de 21 de ani, demnă de Clumsyville, studentă la filologie, care printr-o conjunctură (ne)fericită ajunge să-i ia un interviu lui Christian Grey, bogat și cunoscut om de afaceri, cel care devine foarte curând Dominatorul sexual al neexperimentatei. La început te ia un fior, recunoscându-te în magnetismul întâlnirilor sau în tachinari intimidante, dar situația se schimbă pe măsură ce se consimte o înlocuire de terminologie între termenul de "supusă" și "compromis" și toate tensiunile își găsesc soluționare sexuală: când frumosul, superbul, adorabilul și maniacul Christian Grey lasă garda jos într-un mod neprevăzut de contractul de confidențialitate pe care îl are cu sclavele sale, lucrurile se deconcentreaza în niște descrieri repetabile, cu conținut explicit, despre care autoarea E L James afirmă că sunt fanteziile ei eroice. Desigur, fiecare cu ale lui, însă fără pudoare, o pereche de ochi la masculin cred că ar citi mai bine printre rânduri fericirea, la feminin. Discutabil, bineînțeles.
     În trilogie urmează "Cele mai întunecate vicii ale Domnului Grey" și "Viciile descătușate ale Domnului Grey", ceea ce anticipează din start că situația primului volum e departe de a fi rezolvată, deși lasă loc de previzibil, descătușat.  "Cele 50 de vicii ale Domnului Grey marcheaza o nouă eră în industria cărții: după ce a devenit un hit mondial ca e-book, acest roman a fost publicat în SUA în format de carte tipărită într-un prim tiraj de 750.000 de exemplare, apariția lui fiind salutată de celebrele publicații New York Times și Wall Street".
     Și eu rămân acum cu întrebarea mea seacă, departe de a mă fi lămurit: cine este doamna R, ceea care inițiază tot acest scenariu sexual?
     Pe final, câteva trimiteri livrești:



sau

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu