vineri, 13 aprilie 2012

Pretexte de despartire

vineri, aprilie 13, 2012 Scris de Cristina 2 comentarii
Versus
     “Capacitatea” de a complica lucrurile, farmecul “extraordinar” de a amana inevitabilul si “sacrificiul” excesiv de lacrimi par inscrise punctual in codul genetic al purtatoarelor de cromozomi XX, motiv pentru care, chiar si in momentul in care concluzionam ca o relatie nu ne mai satisface, tot ne e greu sa punem nordul pe harta si sa ii zicem in fata tipului “Nu merge. Mi-a parut bine, pa”. Asa ca, in virtutea altruismului care ne caracterizeaza, ne e mai usor sa determinam favorabil o decizie, decat sa o initiem si sa sfarsim prin a fi lupul cel rau.

     Ca sa putem dezbate pe seama pretextelor de despartire, e necesar sa definim din start elementele radiografiei panoramice ale acestui caz: el, ea, un dezechilibru sentimental si un conflict latent plutind deasupra. E clar ca una dintre jumatati pune gand rau relatiei, ba chiar celeilalte jumatati. Si e clar ca pretextele variaza in functie de gradul de evolutie al relatiei.
     Daca va aflati in faza incipienta si consideri ca a expirat deja termenul de valabilitate al legaturii dintre voi, scuza absoluta ca sa faci curatenie in viata ta este invocarea trecutului. Al lui, daca te poti baza pe niste argumente care sa te ajute sa te speli pe maine dintr-o confortabila pozitie de victima, fara a-i provoca leziuni traumatice, dar mai ales al tau, in care imaginea fostei relatii straluceste orbitor si bruiaza frecventele actuale. Fostul reprezinta pretextul absolut pentru a omori o relatie in scutec, din mai multe motive. In primul rand, tu iti doresti altceva! E vina ta ca nu te multumeste prezentul si nu poti trece peste momentele din trecut, nu a lui ca nu il tine o depasire calitativa! Apoi il scutesti de eventuale viitoare frustrari, ca nu e asa si pe dincoace, ca ar face si drege prost. Si apoi chestia asta ii cam si taie din aripi in incercari inutile de a te (re)cuceri.

     Daca relatia a trecut totusi proba timpului, dar nu ii mai simti totusi potentialul, fie alegi sa nu mai faci nimic si il lasi pe celalalt sa se zbata ca pestele pe uscatul indiferentei tale, linistindu-l din cand in cand ca totul e ok, fie iti listezi nemultumirile in pretexte care mai de care mai infloritoare, sperand la ziua in care el, sufocat de absurditatea acuzelor tale, isi ia jucariile si pleaca singur. De la “ Ma sufoci cu atatea telefoane” sau “Nu esti suficient de atent cu mine in fata prietenilor” pana la “Mama ta e prea implicata in relatia noastra, cu cat o idee e mai absurda si lipsita de concret in mintea lui, cu atat isi atinge mai usor scopul in favoarea ta. Cand orice amanunt capata proportii de amploare, orice contradictie se transforma in cearta si orice afirmatie are 2 taisuri, e clar ca adancimile sunt tulburate de intentii nedeclarate.

     Pe de alta parte, victimizarea merge la fel de bine. Ca pretextul sa ramana in picioare, te bagi la inaintare si defilezi cu ce ti-e mai la indemana. Nu esti pregatita pentru o relatie cu asmenea implicatii, el e un tip deosebit, dar tu esti prea ocupata cu job-ul si facultatea, crezi ca s-ar potrivi mai bine cu vecina de palier. Ia-ti gandul de la orice varianta care i-ar lasa o usa deschisa pentru a-ti demonstra cat de abil e.

     Toata situatie e asumata, cine determina despartirea e si cel care accepta esecul povestii, considerandu-se vinovat sau nu. "Tu esti minunat, dar e vina mea ca....".Orice. De fapt, lucrurile sunt o frumoasa manareala, cel care vrea altceva nu are suficient sange in.... inima incat sa transforme "Nu-mi plac sosetele pe care le porti" in "Nu esti suficient de bun pt mine". Adica pretextul sa devina un motiv, ceva palpabil si vizibil deranjant. Ceva care impiedica lucrurile sa se aseze in randuri de basm, mizand in cazul asta pe implicarea echilibrata a partenerilor.

     Zau ca e greu sa provoci suferinta si pareri de rau. Si zau ca e greu sa nu-l compatimesti, macar un pic, la fiecare discutie cu prietenele, pe cel pe care l-ai indepartat. Doar ca e mai usor sa apelezi la contexte si pretexte prin care sa pudrezi situatia si ascunzi rahatul sub parfum de trandafiri.
***
Articol publicat pe TheSexist

2 comentarii: